Bedrijven besparen

Bedrijven besparen flink op energie en water

De landbouw in Noord-Holland kan nog flink besparen op energie en waterverbruik. Dat is de conclusie van de tussenrapportage van het project Duurzaam Ondernemen op het Erf (DOE project). Ruim 250 Noord Hollandse bedrijven hebben zich al aangemeld, ca. 200 van die bedrijven zijn ondertussen doorgelicht.
In de tussenrapportage van het project staan de volgende voorlopige conclusies:

Open- en vollegrondteelt

Ondernemers in de open- en vollegrondteelt kunnen op energie en water gemiddeld 5.000 euro per jaar besparen. De investeringskosten voor direct in te voeren maatregelen ligt rond de 8.000 euro, investeringen voor langere termijn (vaak op natuurlijk vervangingsmoment te nemen) komen boven de 26.000 euro.

De vijf meest geadviseerde maatregelen voor deze sector zijn: luchtcollectorsysteem voor drooglucht, koppelen ventilator koeling aan deur koelcel, koppelen verlichting aan deur koelcel, toerenregeling voor compressor en HR-compressor voor koeling.

Melkveehouderij

De besparingen op energie, water en afval in de melkveehouderij liggen gemiddeld rond de 800 euro per jaar. De investeringskosten voor direct in te voeren maatregelen ligt daar rond de 2.000 euro, overige lange termijn investeringen (vaak op natuurlijk moment te nemen) naderen de 7.000 euro.

De vijf meest geadviseerde maatregelen voor deze sector zijn: afdekken of isoleren spoelbak, voorkoeler, betere dimensionering vacu├╝mpomp, doorschuifreiniging en warmte terugwinning van (melktank) condensor.